fredag, august 19, 2011

Livsnyderens bønner

Som sædvanlig vejer jeg liiidt mere end jeg burde, nu hvor min sommerferie er forbi.
Så da vi skulle starte på arbejde igen - her for et par uger siden - snakkede vi om mad, og hvordan vi skal spise fremadrettet.

Nu er jeg så heldig at jeg har en mand, som OGSÅ bliver lidt for polstret engang imellem. Så vi snakkede om hvordan vi skulle have sat maden i system og gjort den lidt mere sund. Emnet "madplan" kom op. Vi har i perioder - lange perioder - lavet madplan en gang om ugen, og egentlig ELSKER vi det. Når den altså ER lavet.

For når vi har en madplan
  • står vi ikke ved køledisken 16.15 og ser desperate ud, fordi vi lige 1-2-3 skal finde på noget sundt, lækkert, varieret mad på vej hjem fra arbejde.
  • ender vi ikke med at spise det samme (med små variationer) 3 gange på samme uge.
  • kan vi købe stort ind EN gang, og så kun supplere med småting.
  • sparer vi tid, penge og bekymringer.
Problemet var bare, at få lavet den der sk*de madplan. Spørgsmålet "Hvad skal vi finde på?" var nærliggende.

Så da vi snakkede om mad og madplan og sundhed, der sidst i ferien, kom jeg op med en ide som jeg har gået og puslet lidt med, efter jeg havde læst en artikel i Samvirke engang i sommer.

Vegetarmad.

Ikke, at jeg synes vi skal blive vegetarer. Men der er rigtig mange gode grunde til at spise mindre kød. En af de rigtig gode er, at det er godt for miljøet. En anden er, at det er sundt at variere sin kost mest muligt - og at smide et par vegetarmåltider ind, er en måde at gøre det på.

Men den vægtigste grund var, at jeg trængte til at vi begyndte at tænke anderledes, og lave andre retter end vi plejer. Og så havde jeg set den her opskrift på rodfrugtbøffer, der bare så super lækker ud.

Bruno syntes det var en god ide, og han foreslog vi også indførte en fiskedag om ugen. Så det har vi gjort. Og jeg har investeret i en spændende vegetarkogebog - jeg må sige at jeg er begejstret!

For vegetarmad er lækkert. Lækkert og mættende, og det, at kød ikke er en ingrediens, giver bare en variation, som jeg synes er herlig. Det ville sikkert være det samme, hvis en livslang vegetar begyndte at spise kødretter et par gange om ugen.

Idag fik vi lima-bønner som var bagt i ovnen med en chilitomatsauce og cheddar over - tilbehøret var hjemmelavet tomatsalsa, og ditto hvedetortillaer samt guacamole. MAND, det smagte godt!

Jeg glæder mig allerede til at prøve den Chili sin carne, som er i kogebogen - hvor kødet er erstattet af forskellige bønner. Jeg elsker bønner :-) ... og det er endnu en glimrende undskyldning for at lave guacamole.

Noget af det lidt sære er, når jeg nævner at vi er begyndt at spise mindre kød. Så er der altså nogen, der bliver helt stødte, og nærmest sure over det. "Skal I nu til at være vegetarer? Bilder I jer ind at det er sundt? Ja, JEG kan ihvertfald ikke undvære.... (indsæt selv en eller anden slags kød)."

Nej ... vi skal IKKE være vegetarer. Og vegetarmad kan naturligvis både være sund og usund - der er en hel, lækkert udseende og fedende afdeling i vegetarbogen om desserter.
Vi er IKKE gået i new-age mode og tror på krystalhealing og sære vibrationer i vand. Vi er stadig skeptikere til kernen.

Vi vil bare gerne spise mere varieret - og med de nye vegetarretter kunne man godt sige, at mine bønner var blevet hørt...

7 kommentarer:

Helle sagde ...

Jeg købte min "Vegetarisk Køkken" (af Kirsten Skaarup) i 1985. Den er snasket og ulækker og bærer præg af, at være en godt og rigtig brugt kogebog.

Jeg er heller ikke vegetar. Jeg bruger mange vegetarretter som tilbehør til kødet. Det er en god måde, at tænke grønsager ind i kosten.

Lizelotte sagde ...

Helle, det kan man selvfølgelig også. Mange af retterne er dog så mættende, at det vil være vildt overkill at spise kød til. F.eks. mætter sådan en gang lima-bønner faktisk lige så godt som kød.

Lene sagde ...

Hvilken bog købte du? Og er du i specialbutikker for at handle ind? Jeg vil også gerne ha variation ind i den daglige mad, men mangler inspiration og synes aldrig supermarkederne har ingredienserne.
God søndag til jer :-)

Annette i Barcelona sagde ...

Jeg er vegetar... eller det kalder jeg mig ihvertfald selvom jeg spiser fisk... Og har været det i ca. 20 år...

Jeg har gennem årene fundet en ret sjov vane blandt folk for det er gerne vegetar retter der forsvinder først ved buffet'er... Hvis der i en gruppe på 10 personeren bestilles stak Pizza'er (lad os sige 10 Pizzer) til deling og 2 af dem er vegetar Pizzaer... så forsvinder de lang tid før de andre...

Folk spiser generelt mere vegetar mad når muligheden er der... for det smager bedre... men det er også ofte fok der ikke vil være ved det der kaster sig over det. ;-)

Jeg er ikke vegetar af dyre-hensyn, men min mave kan simpelthen ikke klare kødet.

Jeg syntes det er en kanon god ide at indføre vegetar retter i uge menu'en. ;-)

Lizelotte sagde ...

Lene, jeg har købt bogen "Rent Vegetarisk" af Steen Larsen - den kan varmt anbefales. Jeg har ikke spor svært ved at få ingredienser - vi har en velassorteret Superbrugs ude i Erritsø, når alt andet slår fejl.

Annette, jeg kan rigtig godt lide kød - tag endelig ikke fejl af det. Og jeg ville nok ikke være den, der nuppede din vegetar-pizza. Vi spiser faktisk også fisk en gang om ugen, så med 2-3 vegetardage og en fiskedag, er vores kødforbrug godtnok ikke stort her i huset.

monaelisabeth sagde ...

Læste med interesse din blog om kostplaner.
Jeg har været vegetar siden 89, og for mig er det sjovt at høre hvor stor en omlægning det kan være for en kødspiser at tænke i vegetarisk kost. Fisk indgår i min kostplan, og det kan jeg slet ikke undvære. Supersunde proteiner - og proteinerne er netop det, man skal være særlidt opmærksom på at få.
Skal du inspireres med kødlette kogebøger kan jeg nævne 'Suverænt sundt' - eller nogle af Lena Hanssons kogebøger. Der findes masser. Jeg prøver også at komme med nogle ideer til madlavning på min blog - du er velkommen til at checke dem ud. Der er mange flere i støbeskeen.
:o)
mange hilsener
Mona
dqpage.blogspot.com

Lizelotte sagde ...

Mona, tak for tipsene. Det sjove er faktisk hvor lille en omlægning det egentlig er. Vi har aldrig været kød-afhængige på den måde, og har altid spist en del supper hvor der ikke indgik kød.

Suverænt-serien kender jeg godt, de plejer at være smadder gode :-) Lena Hansson har jeg nok et lidt mere belastet forhold til ... alt hendes uvidenskabelige kost-ævl kan jeg sagtens undvære. Men derfor kan kogebøgerne jo være fine nok.

Jeg kunne sagtens finde på at købe flere bøger af Steen Larsen, opskrifterne falder rigtig meget i min smag. Tak for buddet, jeg kikker ind forbi dig og ser, hvad du har af spændende opskrifter ;-)