tirsdag, september 30, 2008

Livsnyderen som co2-svin?

Nu er den her - den årstid, hvor stearinlys er en nødvendig dagligvare på lige fod med mælk, gulerødder og rugbrød.

Livsnyderen fyrer den af med stearinlys alle mulige steder - der er nærmest ikke en vandret flade, hvor der ikke liiige har sneget sig et stearinlys ind.

Alene her i min lille stue kan jeg tælle otte lys - 5 kronelys, en big mother af et bloklys og to fyrfadslys.

Men ... gad vide hvor co2-belastende sådan nogen små hyggespredere er?? Her går jeg og hygger, men måske er jeg i virkeligheden ved at dræbe regnskoven???

Håber det bestemt ikke - for stearinlys ER ikke nogen luksus, når man bor i Danmark hele året rundt...

7 kommentarer:

Tina - omme i London aka teeweewonders sagde ...

Jeg koeber helt sikkert CO2-fri stearinlys. :)

tosommerfugle sagde ...

Jeg tror ikke at det er så galt med stearinlys. Selvfølgelig giver forbrændingen co2, og jeg vil anslå at det må være i en vægtmæssig størrelsesorden som ligner lysenes vægt. Det er småtterier sammenlignet med hvor lidt der skal til for at en tilsvarende mængde udledes ved forbrug af fossile brændstoffer - fx til den belysning og opvarmning som hyggeblussene kan aflaste en smule....

Jeg selv har også gang i mange af de små flammer, og går efter 100% stearin (typisk baseret på palmeolie), i stedet for paraffin (typisk fra råolie).

Så jeg har ikke dårlig co2 samvittighed på det punkt.... :-)

Lizelotte sagde ...

Tina, det er jeg også sikker på at mine er :)

Johnnie, jeg er egentlig heller ikke så bekymret ;)

Annie Fryd sagde ...

Lizelotte... Uhhhh...du prikker til den dårlige samvittighed. Lige i disse dage brænder jeg ingen stearinlys, for det påvirker straks min astma, også selv om det er ren stearin. Men eller er vi jo storforbruger af hyggelys indenfor og mad- og hyggebål udenfor.

Til gengæld så fyrer vi i masseovn, som gir en helt rent forbrænding...Det opvejer vel lidt?

Lizelotte sagde ...

Annie, jeg tror ligesom Johnnie at det er rimeligt uskadeligt ift. miljøet. Men jeg har godtnok hørt det er skidt for astmatikere. :(

Jeg håber på at min fjernvarme er fornuftigt ... det lyder det faktisk til...

Jacob Becker sagde ...

De to væsentligste råmaterialer til det, vi lidt løst kalder "stearinlys" er stearin og paraffin. Stearin er et animalsk/vegetabilsk produkt, og derfor i sig selv CO2-neutralt ved afbrænding. Dette gælder ikke for paraffin, der er et restprodukt fra raffineringsprocessen af fossil olie. Lys lavet af 100% ren stearin kan derfor siges at være ret harmløse mht. CO2-udslip (selve fremstillingsprocessen vil selvfølgelig i sig selv bidrage med en vis mængde CO2-udledning, men dette gælder generelt og er noget jeg ser bort fra her). Især billige lys indeholder derimod ofte meget paraffin, og er derfor blandt synderne i CO2-regnskabet.

Mange "stearinlys" er blandingsprodukter af stearin og paraffin.

Hvorom alting er, så er spørgsmålet om hvor meget CO2 et "stearinlys" afleverer til atmosfæren altså mest relevant for "stearinlys" der indeholder meget paraffin. Beregningen af præcist hvor meget er imidlertid ikke ligetil, da paraffin i sig selv er et blandingsprodukt, og dets fysisk/kemiske data (f. eks. molarmasse og densitet) derfor heller ikke er veldefinerede. Mit mest kvalificerede bud på et "worst case scenario", nemlig et lys af 100% ren paraffin, lyder imidlertid på at man pr. kg afbrændt lys udleder knap 3 kg CO2.

Bottom line: Hvis man vil have god samvittighed mht. afbrænding af stearinlys, bør man gå efter lys af 100% ren stearin. Alternativt kan man købe sig en CO2-kvote eller to (nogen gange kaldet CO2-certifikater), f. eks. fra DONGs e-shop http://webshop.nesa.dk/projects/nesa/shop/cmsdoc.nsf/content/nesp6zrct4?opendocument - hver kvote giver "ret" til udledning af 1 ton CO2. Ved at købe dem som privat fratager man dermed industrien muligheden for at købe sig til "rettigheden" til 1 ton CO2-udledning; og da virksomheder altid vil udnytte deres kvoter fuldt ud er det, at man selv som privat CO2-sviner lidt med et par stearinlys, ret betydningsløst. Prøv bare... de er ikke engang særligt dyre... :o)

Anonym sagde ...

Jeg har lige læst at stearinlys udleder 7 gram co2 pr time og at en 7 watts pære kun udleder 4 gram. Ved ikke om det er rigtigt , men det giver stof til eftertanke :) Kilde: http://ing.dk/artikel/86575-wwf-risikerer-mere-co2-udledning-med-opfordring-til-at-taende-levende-lys