mandag, august 03, 2009

Fru nål-i-mås

Jeg har døjet med en skade i balden/baglåret/hoften de sidste par måneder, som har fået mine løbesko til at samle støv.

Træls!! Jeg har prøvet af et par omgange at give det ro, men lige så snart jeg snørede løbeskoene igen, var smerterne tilbage.

Inden ferien besluttede jeg derfor at gå til læge og få en henvisning til fysioterapi - vi har en lokal fys, som er rigtig dygtig til sportsskader.

Det viste sig dog at min egen læge havde startet på ferie, og i hans sted var en anden læge, som ikke selv har praksis, men som bl.a. har en akupunkturklinik. Han udtalte frisk, at han kunne fikse min skade med en enkelt eller to behandlinger, som jeg kunne få uden at betale - fordi det var hos min egen praktiserende læge.

Nu har jeg jo LIDT svært ved at tro ret meget på akupunktur. Jeg mener - en behandlingsmetode som baserer sig på at stikke nåle i huden for at manipulere nogle energistrømme i kroppen kortlagt af nogle kinesere i oldtiden .... som ingen i øvrigt har kunnet påvise eksisterer, sådan rent videnskabeligt.... det er vanskeligt for mig at tage helt seriøst.

Især fordi jeg ikke rigtig har hørt nogen førstehåndsberetninger fra nogen, som har haft entydigt gode resultater med det - det har altid lydt i første omgang "Det her er fantastisk!" og når man så har spurgt til det senere, er den positive effekt (hvis der har været nogen) forsvundet igen. (Var der nogen der sagde Placebo-effekten?)

Men jeg må indrømme, at jeg på det tidspunkt var villig til at agere nålepude, fordi
  1. jeg var relativt desperat for at få det bedre - og hvis det virkede, var jeg ligeglad med om metoden var opfundet af gamle kinesere
  2. det var gratis

Nåmen, ihvertfald. Jeg lagde mås til 5-6 nåle (ouch -- det gjorde ihvertfald ondt :-S) og lå med dem i 20 minutter. Og så ventede jeg på at miraklet skulle indfinde sig, og jeg skulle blive smertefri.

Første behandling gav dog ikke andet end et blåt mærke eller to på bagpartiet. Så jeg gav det en chance og kom igen senere på ugen. Her trak mirakelmageren dog en del i land. Ajj, jeg kunne jo ikke regne med at én gang kunne gøre det (selvom han havde stået og sagt at han kunne få det væk med en enkelt behandling), og at to nok også var i underkanten. Med andre ord: jeg skulle naturligvis frekventere ham - mod betaling - i hans klinik, hvis jeg ville have mine muskelsmerter væk.

Nå, men jeg fik en behandling mere, og ud over det øjeblikkelige ubehag, havde det absolut ingen effekt - som forventet. Men nu har jeg da været åben i sindet og har prøvet det. Næste gang jeg har et problem af den art, frekventerer jeg helt sikkert min yderst kompetente fys, som ikke lover mirakler, som selv sætter mig til at lave øvelser mv. - og som plejer at kunne levere resultater. Og han henviser ikke til nogen mystiske energilinjer, som jeg ikke tror en skid på.

Pt. har jeg stadig lidt ømhed, men har efter en løbepause på en måneds tid tænkt: "Hvad ville Lars (fyssen) sige?". Og han ville sige forsigtig løbetræning og efterfølgende udstrækning.

Så i søndags snørede jeg løbeskoene og løb 6*2 minutter med 1½ minuts gang imellem. Herefter udstrækning. Da det ikke gav ubehag efterfølgende, løb jeg igen idag - 3*2 og 3*3 minutter. Det føltes rigtig fint, selvom jeg stadig er lidt øm i bagskanken.

Mon ikke jeg kommer i løb igen, uden nåle i måsen, auralæsere, navneskift og andet kineseologisk vrøvl.

3 kommentarer:

susling sagde ...

Altså! Nu er jeg personligt dødskeptisk over for alt, hvad der ligner tenderende swami...men lige når det gælder akupunktur og shiatzu-massage, så vil jeg godt lige slå et lille slag for det. Det virker faktisk! Jeg og min mand havde nogle småskavanker - han et dårligt knæ og jeg bumser/bylder. Det forsvandt og er ikke siden dukket op. Min akupunktør var en sydkoreaner, som man kun kom hos på anbefaling fra andre...Han vidste i den grad, hvad han gjorde og jeg har brugt ham en gang i mellem siden...

Johnnie sagde ...

Lyder som en ret useriøs måde at sælge på, først at prøve at få en kunde til at starte, og derefter ikke længere gratis.

Jeg kommer til at tænke på at Ingelise engang fortalte mig om en episode hvor hun tabte hørelsen på det ene øre efter alvorlig mellemørebetændelse. Lægen mente ikke der var noget at gøre. Hos en akupunktør fik hun meget hurtigt hørelsen igen. Det virkede ret overbevisende.

Med de skeptiske briller kan det måske ses som lidt tilfældigt; enkeltstående tilfælde er jo ret usikre at konkludere en masse på grundlag af.

Mere interessant, på en måde, var det at hun fortalte om at akupunktøren (med flere års undervisning i Kina) klagede sig over "fuskere" der påstod at være akupunktører efter korte kurser. Især læger der på denne måde foregav at have forstand på det. Det synes han var helt useriøst. Og det lyder jo meget logisk.

Forresten mente han ikke at "god akupunktur" måtte gøre ondt. At det netop var tegn på klamphuggeri.

Og jeg er helt enig i at det lyder mere fornuftigt med en fys til din balde :-)

-Janni sagde ...

Ved ikke hvad pokker der sker, men der er ét eller andet ved din skrivestil som gør, at jeg bliver ved med at komme tilbage til denne blog. :P

Men, ja. Kommentar...
Visse aspekter af akupunkturs virkning på kroppen ER faktisk videskabeligt bevist. Det er en af de eneste alternative behandlingsmetoder der kan prale af det - og det samme gælder Shiatzu massage (som hjælper på alt fra rygskader til bihule betændelse). Smerteklinikker bruger det rigtig tit.

MEN! Det skal tages med et gran (eller et kilo) salt. Det er KUN SMERTELINDRING, altså ikke definitiv behandling. Det, der er bevist er visse "trykpunkter" der får kroppen til at udgive diverse smertestillende herligheder, og ikke energi-linierne, så den læge har ikke haft det hele på plads men har garanteret bare set dollar tegn... og hvem kan man stole på, hvis man ikke kan stole på læger? :(
Jeg håber du kommer af med smerterne!
Mvh,
-Janni P.