mandag, november 27, 2006

Åndelige energier - og andet vrøvl

Claus Larsen har været på alternativ messe - med alt godt for sind, krop og ånd.

Trænger du til et godt grin - eller tror du rigtig meget på Feng Shui, aura-gestalt-krystal-terapi og lignende vrøvl - ville det helt klart være sundt for dig at læse artiklen her.

Tak for turen, siger jeg bare!

9 kommentarer:

Susan sagde ...

Tak for henvisningen og grinet :-)

Lizelotte sagde ...

Haha ... ja den var sjov ikke?
Sidst jeg kom til at være lidt alternativ-kritisk, blev jeg overfaldet af en eller anden person, som seriøst mente, at man kan kurere alverdens ting ved at banke med en finger på brystet... eller noget...

Skeptica.dk bliver desværre ikke opdateret så tit, men når den gør, er det som regel interessant læsning.

Susan sagde ...

Cathrines danske venindes mor er ved at uddanne sig til healer. Vi har faktisk haft nogle gode snakke om det de sidste par somre. Jeg respekterer hendes holdninger og hun respekterer min skepsis.

Jeg tror at der er mere mellem himmel og jord end vi lige kan forklare, men jeg er ogsaa helt sikker paa at der er mange der scorer eller proever at score penge paa noget totalt pjat. :-)

Lizelotte sagde ...

Ja, folk må jo selvom, hvad de bruger deres penge på. Men hvis jeg fejlede andet end trang til opmærksomhed, ville jeg aldrig nogensinde lægge mit helbred i hænderne på en healer eller lignende.

Jeg er da klart åben overfor anderledes måder at behandle på, og holisme har mange fornuftige og sympatiske værdier. Men jeg vil se bevis for effekt af behandlinger. Uden videnskabelig bevisføring er det i min optik ikke mere værd end en heksedoktor, der kaster med kyllingeknogler.

Susan sagde ...

Lizelotte, at kaste med kyllingeknogler og kigge i kaffegrums er vel ligesaa godt som hvad end man gjorde i 17-1800 tallet ;-)

Og beviser for effekten er jo nok svaer for nogen gange kan tro jo om ikke flytte bjerge saa i hvert fald hjaelpe med helbredelsen!

Kiropraktorer blev (bliver) jo ogsaa betragtet som heksedoktor, men saalaenge de ikke proever at kurere andet end noget der haenger sammen med ryggen, saa er de i mine oejne hoejst mirakeldoktorer - det foeles i hver fald som et mirakel naar man har vaeret der :-)

Lizelotte sagde ...

Susan, jeg er selv en glad bruger af kiropraktik - men det er jo også folk med en reel viden om muskler og knogler og sener, som de bruger til at manipulere.

Jeg mener helt klart også, at den traditionelle medicin kunne lære noget af holisterne. Viljen og troen på helbredelse er jo nogen heftige faktorer. Og sindet har stor indflydelse på kroppen.

Jeg tror bare ikke HELT på at det er nok at tænke "happy thoughts" og kanalisere energier ned til det 3. øje... :-)

Lizelotte sagde ...

I øvrigt er effekt - reel effekt, ihvertfald - faktisk triviel at teste. To forsøgsgrupper. Den ene får den behandling, man tester, den anden får en placebo-behandling som ingenting er.
Man måler over en periode, og ser på gruppernes tilstand.

Påstanden om at effekt ikke kan måles, er den, de alternative ALTID fejlagtigt trækker frem. Det er nok fordi deres effekter som regel udebliver i videnskabelige forsøg...

Susan sagde ...

Jeg kan kun vaere helt enig.
Desvaerre er der jo ogsaa stadig folk som falder for de der Nigerian letters, saa der vil jo ogsaa vaere folk som falder for noget som f.eks "Blomstens bevidsthed transmitteres "gennem vibrationer" til ens nervesystem" - jeg vil nu nok betakke mig for en blomsts bevidsthed.
Citatet er fra artiklen du linker til.

Lizelotte sagde ...

Ja, det var altså også et af de citater, jeg fik mig et godt grin af... hvem fa'en ville ønske sig at være en chrysantemum...