onsdag, januar 16, 2008

Fyens - fortsat...

I dag har jeg sørme fået mail fra Fyens.dk. De er helt uforstående for den "opstandelse" jeg laver - læs bare her:

Kære Liselotte.
Jeg må indrømme at jeg har vanskeligt ved at forstå din
opstandelse. Normalt bliver folk glade, når vi citerer deres udgivelser - hvad enten det er på nettet eller fra tryk. Vi giver heller ikke forfattere besked, når vi citerer udsnit fra deres udgivelser. Men vi fortæller læserne, hvor vi citerer fra, og som sidegevinst for dig, bliver en stor gruppe læsere opmærksom på din blog.

vh.
--- ---- ----
Kasper Løvkvist
Nyhedsredaktør
Fyens Stiftstidende
Banegårdspladsen, 5100 Odense C
Direkte tlf.: 65 45 52 21
Mobil: 22 29 34 70 - privat: 46 32 07 02
Email: kal@fyens.dk


Suk ... de er vist udenfor pædagogisk rækkefølge, men jeg forsøger alligevel. Her er mit svar på mailen:

Kære Kasper.

Jeg er ikke modstander af, at der citeres fra min blog, men jeg vil gerne have lov til at give tilladelse til det.
Jeg har ikke noget ønske om eller behov for opmærksomhed omkring min blog, og det kan godt være, at nogen bliver benovede og stolte over at et verdensmedie som Fyens.dk gengiver deres tekster. Det gør jeg dog ikke. Især ikke, når de tages ud af en sammenhæng og sættes ind i en helt anden, som jeg oplever, mit blogindlæg blev.

Jeg oponnerer mod, at min tekst bruges som en art "læserbrev" i en debat, som jeg end ikke har læst, uden jeg er blevet spurgt. Blogindlægget var et i en række om emnet, på min blog - for 1½ år siden. Det var en meget svær tid for min familie, som jeg dengang delte med mine læsere. Jeg er godt klar over, at min blog er offentlig tilgængelig, men mine tekster tilhører mig. Det har jeg nu gjort tydeligt opmærksom på i min blog.

Og jeg kan fortælle, at jeg tidligere er blevet gengivet i Hendes Verden, Jyske Banks kundemagasin samt andre steder. Det er dog normal kotume at man spørger om lov, når man gengiver andres tekster, og det har andre medier altid tidligere gjort.

I laver jo selv temmelig meget "opstandelse", hvis man gengiver jeres tekster på sin hjemmeside, ved jeg fra Baghjulet - også selvom det er med kildeangivelse.

Jeg havde sådan set bare håbet på, at I med min mail blev klar over, at det ikke er ok at stjæle tekst fra privatpersoners hjemmeside uden at spørge om lov eller informere.
En undskyldning synes jeg også havde været på sin plads, men når du ikke kan se problemet, er det jo meningsløst.

Venlig hilsen / Best regards
Liselotte Saxkjær Hausgaard

18 kommentarer:

Anita sagde ...

Man skulle tro, de tror, vi er dumme. At vi higer efter at blive læst af Gud og hver mand og få de 5 minutters berømmelse. Kors i rø...!

Odense bibliotek troede også, at det var helt iorden at sakse mit billede, sålænge det lå frit tilgængeligt i Googles billeddatabase (hvem i alverden har ansat den webadmin!?).

Jeg måtte tælle til ti og pænt forklare dem, at det altså ikke er frit tilgængeligt, til officiel brug, blot fordi det ligger på google. Jeg har endnu ikke modtaget en undskyldning, men de valgte dog at fjerne billedet.

Klogt af dem og for en god ordens skyld, så tog jeg naturligvis et screendump.

Ufatteligt, som der mangler netikette rundt omkring og måske især hos de firmaer, der ellers skulle fremstille sig selv som værende solide. seriøse og troværdige.

Lizelotte sagde ...

Anita, jeg måtte også trække vejret dybt og tælle til ti. Tror han jeg er en lille, understimuleret husmor, hvis eneste kontakt med verden er min blog??

Jeg var vist også en lille smule sarkastisk... men jeg havde faktisk forventet en undskyldning, og så får jeg at vide at jeg laver "opstandelse" - sikke en klaphat...

Lommen sagde ...

Kors i hytten, hvor lyder ham Kasper arrogant (håber da, han læser med hos dig i disse dage...)! Dit svar er KANON, Livsnyder! Altid sværere at formulere den slags, når folk ikke engang kan se (nægter at se?), hvori problemet består, så man ska' til at sidde og forklare sine bevæggrunde, som man ellers fandt helt åbenlyse...

Lizelotte sagde ...

Lommenille, er glad for du også opfatter hans svar som arrogant - jeg læste det faktisk som ret nedladende.

Men jeg er bange for, at det er spildt krudt fra min side.

fisker & fernández sagde ...

Avisen har tydeligvis ikke fattet, hvad det handler om. De tror aabenbart at lidt gratis publicity kan goere det for dig, mens avisen gladeligt udstiller en saarbar situation fra dit familieliv.
Mon ikke det var ham, som skulle have den evige kloe bagi, og alt for korte arme ;-)

Lizelotte sagde ...

HELT ENIG, Fisker!! :-)

AsgerF sagde ...

Nu er det ikke sjovt at blogge længere.

I hvert fald ikke hvis ens materiale og af og til hjerteblod misbruges på den måde, uden respekt for ens ophavsret.
Jeg har dog indtil videre en forhåbning om at Fyens blot et dårligt æble i kurven, for jeg mener du skrev, Lizelotte, at du havde fået rimelig behandling fra andre medier.

Nu vil jeg hverken forlange eller forvente at du fører et korstog på alle bloggeres vegne for ophavsretten, men håber nu at dette skammelige eksempel bliver kendt af en større kreds, helst for at Fyens kunne blive klapset af, men i værste fald for at blog-skribenter i almindelighed advares om deres retsløshed.

Lommen sagde ...

Hm... Kommer lige til at tænke på: Er det ikke Fyens, der ejer Smartlog? Ku' ha' været... interessant, hvis din blog havde ligget på deres portal, Lizelotte.

Mon ikke det er lidt "nemmere" (mindre risikabelt) at udvise en sådan mangel på pli og situationsfornemmelse over for en blogger, man ikke selv huser...? Tror da nok, at en del smartloggere ville vælge at finde sig en anden portal, hvis de så, at en af deres "medportalister" havde fået en så ringe behandling, som den hr. Højmås her præsterer...

Anonym sagde ...

Lizelotte, du har min fulde opbakning! Godt brølt!

Fru Green sagde ...

@Lommen: Der rejste du jo et spørgsmål der næsten kan få mig, der i skrivende stund er Smartlog'er, til at tisse i bukserne.

Det er rigtig nok Fyens, der ejer Smartlog, men så vidt jeg har læst mig til, så har de ikke rettigheder over det som Smartlog'ere skriver. Det har jeg heller ikke givet min tilladelse til (men det vil de jo nok være ligeglade med ... det viser erfaringen jo).
Jeg kan alligevel godt blive helt nervøs ... måske er det tid til at gøre alvor af de utallige overvejelser og flytte ... selvom der er ikke tid og overskud til det lige nu.

Og Lizelotte: Jeg følger spændt med. Om han er nedladende kan vi jo ikke vide, men det opleves sådan når svaret læses.

Lizelotte sagde ...

Asger, jeg spekulerer på hvordan jeg bedst muligt kan hænge dem lidt ud.

Lomme, jeg er så glad for at jeg IKKE er på smartlog lige nu!

Tak, Furie!

Fru Green, en journalist bør jo vide hvordan de ord, han skriver, virker på andre - om nogen...

I skrivende stund har jeg ikke hørt fra ham igen. Måske har han bare tænkt sig ikke at gøre yderligere.

Hvis nogen har gode ideer, hører jeg da gerne om det...

Johnnie sagde ...

På en måde synes jeg ikke at det centrale er spørgsmålet om copyright og jura. Det handler mere om anstændighed.

Et tematisk og selvstændigt indlæg "lånt" som holdningstilkendegivelse ville, synes jeg, mere være til at leve med.

Men her er det jo at sakse noget personligt som slet ikke forsøger at være debatindlæg. Det er uanstændigt, journalistik under sladderblads-niveau.

Jeg har bemærket at Urbanblog direkte forbeholder sig ret til at bruge blog-indlæg skrevet dér til andre formål. Det må være fordi de mener at dette er påkrævet for at de kan tillade sig at gøre det. For dem er det jo så også en fast kilde til stof.

Bente sagde ...

Øv hvorfor tager du den ikke hele vejen og får en advokat? vi ser det gang på gang på gang, men ingen gider gå hele vejen. Nå ønsker dig held og lykke og håber tyven før eller siden indser sin brøde (gud ved om det er ok at nuppe en avis når de sådan bare ligger i bunker og venter på at budene skal komme? de ligger jo bare der og er ikke låst inde og der står jo ikke at man ikke må tage en...hm og så har jeg hørt om gratisaviser...nå jeg er desværre ikke blond som Kasper, så kan godt regne ud at tyveri er og bliver tyveri)

Susan sagde ...

Nedladende og arrogant, det maa man sige han er, og saa kalder han sig nyhedsredaktoer!!!

Jeg synes du skal sende dem en faktura paa det journalistiske arbejde du har gjort for dem, er du ikke momsregistreret skal du bare bede dem om at indbetale det som B-indkomst paa den og den konto.

Det er helt utroligt fraekt og et utroligt fraekt svar fra dem!

Dit svar er godt :-)

Lene sagde ...

føj for den, Liselotte. Jeg synes også han er arrogant,og dit brev er godt skrevet.

puk2 sagde ...

Godt brølt, løve, jeg tror lige nu og her i situationen, jeg skulle tælle længere end til 10... Og ikke rigtig vide, hvordan det lige skulle takles rimelig anstændigt.

Tina - omme i London aka teeweewonders sagde ...

Sikken en overlegen skiderik!
Jeg kunne ikke lade vaere med at kigge paa hans navn og taenke paa alskens anagrammer med den eneste danske anagrammaskine jeg kunne finde kom kun frem med "klavs stikproeve" og "sparet kviksoelv" og mine egne evner rakte kun til "p slaskeroev kvit", men at blive P Slaskeroev kvit er vel heller ikke det vaerste der kunne ske for dig. :)

Lizelotte sagde ...

Tihi . . . slaskerøv . . . fnis... barnligt, men sjovt!