torsdag, januar 10, 2008

Noget om perspektiv

Jeg har mærket temmelig meget til mine skuldre i de senere år.

20 år ved en pc (hvis jeg tæller edb-skolen med) har sat sine spor. Jeg er slem til at sidde og belaste den muskel, der holder sammen på skulderen, om man så må sige - rotator-manchetten, hedder den.

For nogle år siden vidste jeg ikke engang, at der var noget, der hed en rotator-manchet. Men de senere år har jeg lært, præcis hvor den sidder, og hvor den er hæftet. Det kan jeg nemlig ofte mærke - på den dårlige måde.

For et par måneder siden gjorde jeg så, som Bankdatas massør har anvist mig for længe siden. Jeg begyndte at styrketræne mit skulderparti - forsigtigt, med lav belastning og mange repetitioner. Det skulle kunne afhjælpe mange af mine problemer på sigt.

Men for en måned siden vågnede jeg en morgen og havde hold i nakken. I løbet af et par dage flyttede det sig ned i skulderen. Derfra vandrede det ud på ydersiden af skulderen/overarmen, for til slut at bevæge sig ud og sidde som en nogen gange brændende smerte på forsiden af skulderen. Nogle dage gør de fleste bevægelser ondt. Andre dage gør det kun ondt, når jeg gør nogen bestemte ting - og det er heldigvis de fleste dage.

Jeg syntes dog at en måned var en noget lang periode, så i går var jeg ved læge. Det var ikke for tidligt, for de sidste par dage op til har jeg haft meget ondt, og har måttet tage smertestillende for at kunne sove.

Mine fingre er begyndt at snurre og sove, og det er jo endnu et dårligt tegn.

Lægen har nu set på mig. Han kan ikke med bestemthed sige, hvad der er galt, men han mener, at det sidder i bløddelene - altså i ligamenter og muskler. Det tror jeg på, for jeg er aldrig kommet til skade med skulderen. Han har bestilt en tid til mig, til at få taget et røntgenbillede - det viser nemlig både noget om leddet og om musklerne.

I mellemtiden har jeg fået nogle gigttabletter - Diclofenac, tror jeg de hedder. De gør noget ondt i maven, når jeg spiser dem, men de får lige en dags tid mere, inden jeg ringer om det. Måske vænner den sig, maven - det har den gjort før. Den plejer ikke være så pjattet. Pillerne skal jeg spise i 10 dage.

Jeg har gode erfaringer med gigttabletter som kur mod belastningsinflammation. Jeg har nemlig tidligere fået ordnet et overbelastet knæ med Voltaren - det fungerede rigtig godt.

Men selvom der nu sker noget, havde jeg meget, meget ondt af mig selv igår. Jeg syntes det havde gjort ondt for længe. Den sovende, snurrende fornemmelse i hånden gjorde mig bange og irriteret. Og jeg var bekymret for mit bevægeapparat - jeg lever faktisk af at skrive (og tænke :-) - og hvis mine arme ikke kan holde til det, er jeg jo ilde stedt. Hvad kan man lave, hvis man har en dårligt fungerende højre skulder/arm?Da jeg havde allermest ondt af mig selv, kom jeg til at tænke på en af mine kolleger. Hun har kræft, og har haft det i 5 år. Da hun blev syg, fik hun at vide, at patienter med hendes sygdom sjældent lever mere end 10 år.

Hun er åben om det - og jeg oplever hende som en ressourcestærk, positiv og glad pige. Hun har valgt at leve mens hun gør det - for hun VIL have sine 10 år. Så når hendes tvillingpiger nemlig at blive 18, og det er vigtigt for hende.


Okay. Så var min trælse skulder sat i perspektiv. For i virkeligheden har jeg jo ikke en skid at pive over. Ikke noget reelt problem - bare en udfordring.

Jeg ku' lige finde ud af at komme op af sofaen, rundt i huset og kramme min familie, og så gik jeg ud og lagde noget tøj sammen. Lige så stille og forsigtigt.

5 kommentarer:

Lommen sagde ...

Det er altså noget forbandet sludder, at man ikke skal "pive" - for "der er jo fattige børn i Afrika, der aldrig får mad" og alt det dér...

Selvfølgelig må og skal man pive ind imellem. Det handler vel mere om at ha' det rigtige perspektiv på problemerne - og dét når man vel ofte hen til, hvis man lige tager sig tid til at "pive igennem" først. ;-)

Så... godt du piver :-) og får gjort noget ved det, Livsnyder. Håber sandelig, du får det bedre - for jeg er da egoistisk nok til at huske, at hvis ikke din arm er okay, får jeg måske heller ikke så mange indlæg at læse her på bloggen. ;-)

God bedring ønsker

Lommen
- der i ren solidaritet har fået ondt i ryggen af specialeskrivning...

P.s. Er Cipramil ikke psykofarmaka? (Ja, jeg er en medicinalnørd, selv om jeg ingen medicin ta'r selv). :-)

Lene sagde ...

Øv Liselotte, det er godt du kom til lægen, for du skal ikke gå og have ondt i lang tid. Håber at pillerne hjælper, og lommen har ret, cipramil er det ikke, for det er nemlig "lykkepiller"
Og så kan jeg i øvrigt kun give lommen ret i det med at pive.
Ha det godt Liselotte

Lizelotte sagde ...

Lommenille, igår kunne jeg godt have brugt lidt lykkepiller, måske var det derfor Cipramilen sneg sig ind i mit blogindlæg! :-)
Jeg synes også det er okay at pive lidt, men man skal heller ikke kegle helt ud over noget, der dog er til at overskue - som en dårlig skulder. Eller som min salig Onkel Holger sagde: "Man skal altid huske at tage sorgerne på forskud. Ellers risikerer man at gå helt glip af dem."

Lene, jeg er ret god til at gå til lægen, når der er noget. Det plejer at gå over af sig selv, med mine skuldre - bare jeg tænker lidt over min adfærd. Det var ikke nok denne gang, og så må der lægebesøg til...

...tak for omsorgen, I to :-) det hjælper altså også lidt.

Mona sagde ...

Stakkels dig ... selvfølgelig skal man sætte tingene i perspektiv, men at pive er jo også at huske på sig selv, og det er vigtigt!

Diclofenac fås også som stikpiller, der virker i et døgn ca. ad gangen. De er vist ikke så hårde ved maven ... (min mand fik dem sidste år pga. en dårlig ryg).

Har du prøvet akupunktur? Det har jeg gode erfaringer med, når det gælder bevægeapparatet.

Helle sagde ...

Min diskusprolaps i lænden har haft den positive sideeffekt, at mit muskelbøvl i nakke og skuldre (efter 20 år ved en computer) er reduceret væsentligt.

Det skyldes at ryggen har TVUNGET mig til at tænke ergonomi i alt hvad jeg foretager mig, døgnet rundt. Bla. er jeg tvunget til at stå op og arbejde ved computeren, omkring 4 af dagens 8 arbejdtimer - og det har åbenbart også været godt for min nakke ...

Derudover rygtræner jeg 2 gange ugentligt - det har været godt for min ryg OG min nakke. Intet er da heldigvis så skidt, at det ikke er godt for noget.

God bedring med skulderen - Og ja, En effektiv smertedækning er vigtig.