fredag, september 15, 2006

Livsnyderen træder i profil

Jeg ved ikke, hvad der sker med visse mennesker, når de sætter sig bag et rat.

Jeg er selv en ret venligsindet bilist. Jeg overholder fartbegrænsningerne, giver plads for andre, og holder tilbage for dem, der venter i en fodgængerovergang.
Jeg er ikke en perfekt bilist - men med førnævnte attitude og 22 års køreerfaring er jeg bestemt heller ikke en dårlig en af slagsen.

Når nogen laver noget dumt, kan jeg godt ryste lidt på hovedet af dem. Dog er det kun agressiv opførsel, som kan gøre mig rigtig vred. Og det blev jeg i dag.

Når man kører ud fra den blinde vej, jeg bor på, kan det godt være ret svært at se, hvad der kommer fra venstre. Vejen krummer sig nemlig, og selvom der for nylig er opsat et gadespejl, er det ikke altid, man kan bruge det - om morgenen skinner solen ind i det, og om aftenen skinner den ind i øjnene på den, som kommer fra min vej.

I dag var jeg på vej ud fra den vej, jeg bor på, og jeg var rullet frem, så bilens snude lige stak 30-40 cm ud på vejen, da der kom en bil fra venstre. Jeg bremsede naturligvis, og han kunne sådan set bare køre forbi - der var ikke noget faretruende i situationen.

Ikke desto mindre sad den "pæne" ældre mand - og hans kone - og stirrede vredt på mig, mens de begge gav mig fingeren (!!) da de kørte forbi. Jeg må indrømme, at det trak gevaldigt i min egen langefinger, men jeg blev faktisk helt chokeret over deres opførsel. Så blev jeg vred.

Jeg svingede resolut ud bag dem, og kørte efter dem - med opellaens horn i bund! Sådan gik der 50 m. Så holdt manden ind til siden.

Jeg kørte op på siden af ham, og med hænder, der rystede af vrede og krænkelse, rullede jeg sideruden ned.

Nu lå det lige til højrebenet at kalde ham en gammel, naragtig ***censureret***, men ikke for ingenting har jeg levet 40 år og tilsyneladende fået mere ud af tiden end han har. For jeg sagde nemlig - så langsomt, tydeligt og korrekt som jeg kunne: "Jeg synes, du er meget ubehøvlet."

Jeg ved ikke, hvad han havde forventet. Ikke det, ihvertfald. Men han fik sagt et eller andet ironisk i retning af, "tak - og hav en god tur" inden jeg rullede op igen, samlede skørterne, og med knejsende ryg skred videre ned af vejen.

Jeg synes selv, at jeg vandt.
1-0 til mig!

Men hvad er det, der sker med nogen menneskers pli og opførsel, når de sidder i en bil? Som Andreas sagde, da jeg genfortalte episoden for ham: "Hvis nu du var kommet til at gå ud foran ham på fortovet, ville han da aldrig ha' givet dig fingeren!"

Tjah. Jeg er bare glad for at jeg er mere voksen end den stakkels mand.

10 kommentarer:

Lene sagde ...

Godt gået Lizelotte, men underlig til mode bliver man når "pæne" folk opfører sig sådan.

Lizelotte sagde ...

*GG* Jeg havde lyst til at spytte ham lige i hovedet... :-)

Pernille sagde ...

@Lizelotte: Du spørger, hvad det er, der sker i folks hoveder. Tja... Jeg tror, din mand har en pointe i, at ham bilisten i hvert fald ikke havde givet dig fingeren, hvis I havde været fodgængere, og du var gået ud foran ham. Mon ikke det har noget med afstand at gøre? Man sidder så godt "i dækning" dér i sin bil og kan hurtigt komme væk, så man behøver ikke ta' konsekvenserne af sin egen dårlige opførsel...
Det er næsten ligesom i visse chat rooms på nettet (eller i Blogland for dén sags skyld!), hvor folk somme tider siger de mest nedrige ting til hinanden i indlæg og især kommentartråde, fordi de kan gemme sig bag anonymitet. Jeg nægter at tro, at mange af disse ytringer var sluppet ud, hvis folk havde siddet face to face.
Og nej, jeg vil ikke forsøge at være hellig her. Selv om jeg ikke skriver skældsord eller personlige fornærmelser i Blogland, så kan jeg da godt blive hidsig (og møgurimelig!) i trafikken (og alle mulige andre steder). Uanset hvor det sker, så tror jeg, det handler om, at vi tit er for dårlige til at åbne ventilen og lukke damp ud og STÅ VED vores vrede over det, vi kalder "småting", men som faktisk alligevel optager mange mennesker utroligt meget. Fx fortæller vi tit alle mulige andre, end den, som det vedkommer, om vores irritation. Men det tager ikke helt irritationen/vreden væk. Når vi så ser en "nem chance", lader vi den derfor ikke gå fra os - selv om fx fingeren måske sku' være givet til en helt anden...

Lommen (som nu blogger under sit rigtige navn)

Helle sagde ...

@Lommen - velkommen ud af anonymiteten!

Helle sagde ...

Jeg her helt enig med Pernille.

Jeg har også oplevet situationer, som den du beskriver der. En nydelig familiefar der åbnede bildøren og sagde nogle meget grimme ting til mig, fordi han syntes jeg havde lavet en dårlig parkering (det hvade jeg også).

Hvis jeg havde mødt ham i alle andre sammenhænge (forretningsmæssige, f.eks.)- så tror jeg ikke han havde halshugget mig verbalt på den måde ...

Underligt.

Lizelotte sagde ...

Pernille, det er sjovt du nævner ligheden med blogland - jeg kom også til at tænke på nogen situationer, jeg har oplevet her, i den sitution! Det er omkostningsfrit at lukke galde ud - og så er der åbenbart nogen, der ikke kan lade være...
Velkommen ind i de ikke-anonyme bloggeres verden :-)

Helle, det er nemlig en god pointe - at ja, du lavede måske en ikke så flot parkering, og ja, jeg skulle måske lige have været 30 cm længere tilbage, men det berettiger bare ikke sådan en reaktion.

Den eneste trafik-situation, hvor jeg virkelig har tændt af på en anden trafikant, var dengang jeg blev ramt af en bil, som kørte henover det fortov, jeg kom løbende på, inde fra en sidevej - NØJ jeg blev vred. Men det synes jeg li'som var lidt noget andet... manden havde mig oppe på kølerhjelmen, fordi han ikke havde set sig for...

Pernille sagde ...

@Helle og Lizelotte: Haha... Tak skal I ha' for jeres velkomst - men jeg er jo sådan set stadig anonym, når jeg ikke har mit efternavn på...

Derudover vil jeg lige tillade mig at være lidt krakilsk: Hedder det strengt taget ikke "at træde i karaktér" eller er det bare mig?

:-)
God lørdag!

Lizelotte sagde ...

Jo - det er rigtigt, at det hedder at træde i karakter - men jeg har en kollega, som engang kom til at sige "træde i profil" og det syntes vi lød så sjovt, så vi går rundt og siger det ... varieret med "træde i relief"... altså bare en dårlig intern joke... :-)

Pernille sagde ...

Haha... Okay, så er jeg mere rolig. Undrede mig godt nok osse, at du, Lizelotte, ku' jokke sådan i spinaten sprogligt. Du plejer at virke sikker på den front! :-)

Lizelotte sagde ...

Tak :-)