mandag, januar 08, 2007

Fødselsdage og vintervejr

Lene har i dag begået en tillykke-post til sin datter, der fylder 21.

Hun nævner, hvordan hun havde læst op på hjemmefødsler, og det kom jeg til at smile af.

For snart 11 år siden gik jeg nemlig og var højgravid med Kristian, og vi havde i DEN grad terpet hjemmefødsler. Jeg er nemlig en rigtig "mandelsmutter".

Andreas tog knap 4 timer (fra første ve til drengen var født).
Bodil tog omkring 2 timer (do.)

Så jeg kunne jo godt se, at det var med at være om sig, for at nå på sygehuset.


Nogle uger inden Kristian skulle komme til verden, var der snestorm. Virkelig snestorm - folk sneede inde på deres arbejde, og driverne lå højt op ad døre og sågar vinduer. Og jeg kneb sammen - for selvom der kun er 7-8 km ind til Fredericia Sygehus, hvor der dengang var et fødeafsnit, kunne det jo godt komme til at knibe lidt.

Heldigvis var sneen væk igen inden den næsten-forårsdag, hvor Kristian meldte sin ankomst.
Heldigvis - for han tog 38 minutter fra den første kildrende ve og til jordemoderen stod med ham i hænderne.

Let overrumplet, for hun var blevet hevet ud af vagtskifte af min daværende mand, som godt kunne se, at det var nu - så måtte vagtskiftet lige vente det kvarters tid.

Jeg nåede aldrig at få sygehustøj på, men de nåede LIGE at trille mig tværs over gangen fra modtagerummet til fødestuen, inden han blev født. Jeg husker stadig jordemoderens replik, idet de rullede afsted med mig :

"Ja ... du må sådan set godt begynde at presse!"

10 kommentarer:

Helle sagde ...

Jeg husker godt snestormen i 1996. Vi så bla. i fjernesynet, at en kvinde havde født i en pansret mandskabsvogn, som manden havde bestilt, for at fragte konen til fødeafdelingen. Den nåede de så ikke frem til i tide.
Jeg kan huske, at Kaj sad og så de på TV og sagde:
"Det der!" (at bevæge sig ud i snestorm med en fødende) "Det havde jeg ALDRIG gjort med dig!". Så hellere føde hjemme i varmen.
Jeg er nemlig også mandelsmutter. 2 timer og 45 min ...
Men den kan du jo sagtens stikke ...

:-)

Lene sagde ...

det er altid godt at være forberedt ;-) men du var godt nok hurtig. Godt snestormen forsvandt, det havde ikke været skønt at have fået dig op i en traktor ;-)

Lizelotte sagde ...

Helle og Lene, jeg var forberedt - vi er åbenbart arveligt belastede i min familie.

Da min mor skulle have min søster (vi er alle 4 født hjemme), troede hun at hun skulle lave stort. Men så opdagede hun at hun skulle føde - og MEGET kort efter blev Conny født, med min far som fødselshjælper... han sørgede vist bare for at hun ikke ramte den modsatte væg.

Det er dejligt at føde kvikt. Man er ikke træt bagefter, og jeg har været så heldig de sidste to gange at der ingen bristninger var. Så jeg har lavet kaffe til barselsgæsterne om eftermiddagen, når jeg har født om morgenen...

ella sagde ...

Jeg elsker at føde og jeg har bestemt fået noget for pengene. 1.gang over 2 døgn, 2.gang næsten 1 døgn og 3. gang 1½ døgn. Jeg havde nu gerne gjort det igen - det er fantastiske oplevelser. Og fornemmelsen bagefter, når man er høj af endrophiner, jeg kunne gå på vand, hvis det skulle være ;-)

Helle sagde ...

Jeg tror faktisk også en fødsel skal tage den tid en fødsel skal tage.
Den styrt-fødsel jeg havde 2. gang føltes i hvert fald som om der sprang en håndgranat dernede, og jeg var faktisk temmelig invalideret bagefter.
Man mente jeg havde pådraget mig et såkaldt "forstuvet bækken".
Og forresten, så har jeg aldrig nogen sinde været så meget UDE AF KONTROL som jeg var de sidste 15 minutter. En ret traumatisk oplevelse, i virkeligheden.

Lizelotte sagde ...

Helle, det er godtnok lidt voldsomt, når det går så hurtigt. Men jeg tror at mine hurtige fødsler - specielt den sidste - har gået lidt på at jeg er gået direkte til presseveerne stort set med det samme. Man når ikke rigtigt at få sjælen med, og når man oven i som dig bliver "invalideret" af det, kan jeg godt forstå du godt kunne have ønsket dig lidt mere tid.

Jeg har nok bare været heldig.

Ella, har du ikke været træt, når det har taget så lang tid?

Bodil sagde ...

Hold da op Liselotte - troede kun at de der lynfødsler fandt sted på film (eller i jordmødrenes fantasi..;-)
Det må være fedt at være en "mandelsmutter", min datters fødsel tog over et døgn og min søn blev født ved kejsersnit.

Caina sagde ...

Første gang var også for hurtig for mig, 2½ time fra første spæde ve ½ time efter vandafgang til hun var oppe på min mave.
Da vi ringede til klinikken efter den første time hvor jeg havde haft tre veer sagde jordmoderen jajajaja kom I nu bare ind så kan jeg sende jer tilbage igen. Men så fik jeg vestorm, jeg nåede dog at være på klinikken en times tid.
2. gang var lidt længere, der nåede jeg at være på klinikken i tre timer, det var lidt mere mennekseligt.

Lizelotte sagde ...

Hahaha ... det er nu hyggeligt med føde-historier ... især når der ingen mænd er. De synes li'som ikke det er nær så sjovt at snakke om... ;-)

Irene sagde ...

Et glædessmil presser på her på den lysegrønne! Tak for det!